Recepten - 21 november 2024
Broccoli als hoofdingrediënt betekent een grote leverancier van vitamine C (goed voor de weerstand) en kalium (voor een gezonde bloeddruk en goede spiersamentrekking).
Samen met gebakken rijst en een smaakvolle saus kan dit recept zomaar weer een aanwinst zijn voor jouw "go to"-gerechten. In de saus gaat Indiase geelwortel, beter bekend als kurkuma. Dit kruid bevat tal aan vitamines en waardevolle mineralen.
In India wordt kurkuma al jarenlang gebruikt vanwege van zijn gezonde eigenschappen, om bijvoorbeeld het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van uiteenlopende gezondheidsproblemen.
Klinkt gezond dus, maar ziet het er ook niet heerlijk uit?
Dit heb je nodig voor 4 porties:
- wilde rijst
- 1 broccoli
- 2 lente uitjes
- 3 el soja saus
- 1 teen knoflook
- 2 el olijfolie
- 2 eieren
- 100 gr edamame
En voor de saus:
- 2 el tahin
- 1 el rijstazijn
- 1 tl kurkuma
- 1 tl sesamolie
- 1 tl gember
En zo bereid je deze vitaminebom:
- Kook de rijst en snijd de broccoli in roosjes en de broccolistam en lente-ui klein.
- Snijd de knoflook fijn en meng met de sojasaus.
- Verwarm de olijfolie in een diepe pan en voeg de broccoli toe. Bak voor 5 minuten en voeg dan de lente-ui toe en bak nog 2 minuten mee. Schep de groenten op een bord.
- Verwarm de rest van de olijfolie, klop de eieren en doe ze in de pan. Blijf doorroeren tot het nét gaar is en voeg dan de rijst en het sojamengsel toe. Blijf voor zo'n 3 minuten doorroeren.
- Doe de groenten terug in de pan en roer nu ook de edamame erdoor.
- Meng voor de saus de tahin, azijn, kurkuma, sesamolie en gember door elkaar en voeg een klein beetje water toe.
- Verdeel de broccolischotel over de borden en besprenkel met de saus. Voeg eventueel naar smaak nog (geroosterde) sesamzaadjes, wat chili-olie of chili flakes toe en laat het je smaken.
Eet smakelijk!
Terug naar overzicht